Bemutatkozás
 
  Ismertebb beavatkozások
Szakterület
  Életmód a műtétek után
  Néhány szó a beültetett fémekről
  Előadások, közlemények
  Elérhetőségek
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     

Szakterület

Fontosabb un. helyreállító műtétek, ami az un. elkopott illetve a tönkrement izületek pótlását jelenti. A csípőizület pótlása ma már rutin műtétnek számít.

Kattintson a képre!  
  Kattintson a képre!
   
  Kattintson a képre!
Fiatalabb betegnél a csont minősége jó, ezért úgynevezett cement nélküli, ragasztás nélküli protézist helyezünk be. Műtétkor a beteg, előzetes megbeszélésnek megfelelően hátgerinc érzéstelenítést vagy úgynevezett általános anesztéziát (altatást) fog kapni. A műtét során 2-4 egység vért használunk fel. A műtét ideje kb. egy-másfél óra. Az első nap éjszakája meglehetősen nehéznek ígérkezik, mert valamennyi fájdalma akkor is lesz, ha a maximális mennyiségben adják Önnek a fájdalomcsillapítót. Ezt az éjszakát többé-kevésbé át szokták aludni a betegek, és a másnap folyamán már az ágyban mozoghatnak. Három darab redon drain kerül behelyezésre, ezeket a csöveket a műtét utáni második, harmadik napon távolítjuk el. A harmadik napon keltjük fel, és ekkor, tekintettel arra, hogy Önnek cement nélküli protézise van, a protézis beépüléséig (hat hét) mankóval kell közlekednie, teljes tehermentesítés mellett. A műtét utáni tizedik napon távolítjuk el a varratot, és ezt követően hazaengedjük. Otthonában a megtanult módon közlekedhet, és várhatóan hat hetes korára már nagy biztonsággal fog önállóan közlekedni, mankóval. A műtét utáni első 35 napban a megkezdett anticoaguláns (vérhígító) terápiát kell végezni, ezért felírunk Önnek vérhígító gyógyszert, és azt naponta egyszer a hasába önmagának be kell adnia, melynek technikáját megtanítjuk. A műtéttől számított hatodik héten szükséges az első kontroll vizsgálat. A teljes talpra állás a műtéttől számított hat-tizenkét hét múlva következik be. A protézis életideje: 15-20 év.

  Kattintson a képre!
Idősebb betegnél úgynevezett ragasztott csípő protézist helyezünk be. Műtétkor, előzetes megbeszélésnek megfelelően hátgerinc érzéstelenítést, vagy úgynevezett általános anesztéziát (altatást) fog kapni. A műtét során 2 egység vért használunk fel. A műtét ideje kb. egy óra. Az első nap éjszakája meglehetősen nehéznek ígérkezik, mert valamennyi fájdalma akkor is lesz, ha a maximális mennyiségben adják Önnek a fájdalomcsillapítót. Ezt az éjszakát többé-kevésbé át szokták aludni a betegek, és a másnap folyamán már az ágyban mozoghatnak. Három darab redon drain kerül behelyezésre, ezeket a csöveket a műtét utáni második, harmadik napon távolítjuk el. A harmadik napon felkel és járókerettel terhelve kezd el közlekedni. A műtét utáni tizedik napon távolítjuk el a varratot, és ezt követően hazaengedjük. Otthonában a megtanult módon közlekedhet, és várhatólag hat hetes korára már nagy biztonsággal fog önállóan közlekedni. A műtét utáni első 35 napban a megkezdett anticoaguláns (vérhígító) terápiát kell végezni, ezért felírunk vérhígító gyógyszert, és azt naponta egyszer a hasába önmagának be kell adnia, melynek technikáját megtanítjuk Önnek. A műtéttől számított hatodik héten szükséges az első kontroll vizsgálat. Várhatólag a teljes talpra állás a műtéttől számított hat-tizenkét hét múlva következik be. A protézis életideje: 12-15 év.

Kattintson a képre!  
  Kattintson a képre!
   
  Kattintson a képre!
A térdizület pótlására térdizületi felszínpótló műtéteket végzünk. A térdizület kicserélése ma kétféle módon lehetséges. Amennyiben csak a porc egyik része pusztult el a térdizületben, akkor az úgynevezett minimal invasiv technikával, egy fél protézist helyezünk be. Abban az esetben, ha a porc mindkét része elpusztult, úgy egy teljes térdizületi protézis kerül behelyezésre. A műtét, az előzetes megbeszélésnek megfelelően hátgerinc érzéstelenítésben, vagy úgynevezett általános anesztéziában (altatás) történik. A műtét utáni napokban még elképzelhető, hogy vért fog kapni. A leszívó csöveket a második-harmadik napon távolítjuk el, majd ezt követően felállítjuk, és járókerettel, terhelve megkezdjük a mobilizálását. Igen intenzív gyógytornára van szüksége, hogy a még fájdalmas térdizületi mozgások minél hamarabb fájdalmatlanná váljanak. Hazabocsátása a műtét utáni tizedik után napon várható a varratszedést követően. Tekintettel a magasabb trombózis veszélyre, a műtét utáni első 30 napban a megkezdett anticoaguláns (vérhígító) terápiát kell végezni, ezért felírunk Önnek vérhígító gyógyszert. A műtéttől számított hatodik héten szükséges az első kontroll vizsgálat. Eddigre már általában járókeret nélkül is mobilizálhatóak a betegek, a vérhígítót el lehet hagyni, és otthonába visszatérve, megszokott életmódját folytathatja.

Az utóbbi időben lehetővé vált a technika fejlődésével, hogy ezeket a csípő izületi műtéteket, illetve a térd részleges pótlásának műtéteit úgynevezett minimal invasive technikával végezzük el. Ennek a beavatkozásnak az az előnye, hogy kisebb műtéti feltárásból, és az izmok megkímélésével végezzük el a pótlást, ezért a műtét kisebb megterhelést, és vérveszteséget jelent a betegnek, illetve sokkal gyorsabb rehabilitációt tesz lehetővé, kevesebb, a műtét után jelentkező fájdalom mellett.