Bemutatkozás
 
Ismertebb beavatkozások
  Szakterület
  Életmód a műtétek után
  Néhány szó a beültetett fémekről
  Előadások, közlemények
  Elérhetőségek
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     

Ismertebb beavatkozások felsorolása

Kattintson a képre!  
  Kattintson a képre!
Combnyaktörés és un. csípőtáji törés az idős korban leggyakoribb sérülés. Ezeknek az idős embereknek a minél előbbi gyógyítása az egyik alapvető feladata a korszerű baleseti sebészeknek. Ezeket a betegeket mihamarabb újból járóképessé kell tenni, tehát szemben a hittel, hogy az idős emberek gyógyítása, altatása veszélyes, a korszerű baleseti sebészet azt vallja, hogy ezeket a töréseket csavarokkal, lemezekkel minél hamarabb a baleset bekövetkezése után lehetőleg már hat órával rögzíteni kell, és a műtét után egy nappal fel kell a sérülteket kelteni. A járóképessé tett betegeket un. járókerettel vagy mankóval mobilizáljuk, és ezzel lehetővé válik, hogy a sérülést követő 6-10 nap múlva otthonukba bocsássuk őket. Ezekkel a beavatkozásokkal megmentjük a csípőben lévő combfejet és a beteg teljesen rehabilitálhatóvá válik, korábbi életmódját folytathatja.

  Kattintson a képre!
A motorizáció következtében egyre gyakrabban szenvednek el fiatalabb emberek is combcsonttörést. Ezeket a töréseket már 1940 óta operálják. A mai világban igen korszerű szegeket fejlesztettek ki a combcsonttörés rögzítésére. Ezek hosszú, 30-40 cm-es cső formájú szegek, amelyeket a csontba vezetve rögzítünk csavarokkal. A beteg a műtétet követő néhány nap múlva mankóval járóképessé válik, és otthonába bocsátható. Ezek a korszerű műtétek lehetővé teszik, hogy 8-12 hét múlva a sérült visszatérhessen eredeti foglalkozásához.

Kattintson a képre!  
Kattintson a képre! Kattintson a képre! Kattintson a képre! Kattintson a képre! Kattintson a képre! Kattintson a képre!
Ugyanezeket a műtéteket végezzük a lábszártörések esetében. Hasonló elven rögzítjük már a felkarcsont töréseit is, amely után elhagyhatjuk régi hagyományos gipszeket így lehetővé válik, hogy a karját szabadon mozgatva azonnal hazabocsátható legyen a sérült. Könnyű irodai munkát a sérülést követően néhány hét múlva már végezhet a páciens

 
Igen fontos része a baleseti sebészetnek a fiatalabb betegeknél előforduló un. szalagsérülések gyógyítása. Ennek egyik leggyakoribb formája a térd szalagjainak műtéte. Sportolás közben a térdben található 4 szalag közül a belső illetve az elülső keresztszalag szokott sérülni. Ezeknek a szalagoknak a varrata, vagy pótlása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a térd eredeti működése teljesen helyreálljon, és kóros kopás ne alakuljon ki bennük. A műtét után néhány hétig szükséges un. sínek (brace) viselése és 6 hét után megkezdhető az izület teljes körű használata. A sportolás a műtét után 12-18 héttel válik lehetővé.
A meniscus a térdben elhelyezkedő félhold alakú porcgyűrű, amely a térd hibátlan működéséhez feltétlenül szükséges. Amennyiben ez a porcgyűrű elszakad, akkor az elszakadt porcgyűrű további benntartása az izületben, annak károsodását vonná maga után, ezért a mai korszerű technikával felszerelt intézetekben, ezek eltávolítását elvégezzük. A korszerű technikának köszönhetően úgynevezett arthroscopos beavatkozást végzünk, ami azt jelenti, hogy a térdén kettő, ritkán három, másfél centis sebet ejtünk, és azon keresztül felkeressük az elszakadt izületi részeket, amiket eltávolítunk, majd szívó draint hagyva bezárjuk a sebet. Rutin műtétek esetén a műtét napján kell befeküdni. A műtét napját ágyban tölti. A műtét utáni napon eltávolítjuk a szívó draint. A déli órákban felkelhet és a délutáni órákban segítséggel, zárójelentésével otthonába távozhat. Betegállomány maximum 3 hét.

  Kattintson a képre!
A bokaszalagok sérülése ugyancsak gyakori a sportolók között. Ezek aránylag kis beavatkozások, de igen fontos kimutatása, és amennyiben a szalag valóban elszakadt, azokat meg kell varrni. Különösen fontos azoknál a sérülteknél, akik a későbbiekben is aktív sportos életet kívánnak folytatni.,. Egy ideig ezeket az izületeket is hasonló sínekben (barce) kell rögzíteni.