Bemutatkozás
 
  Ismertebb beavatkozások
  Szakterület
  Életmód a műtétek után
Néhány szó a beültetett fémekről
  Előadások, közlemények
  Elérhetőségek
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     

Néhány szó a beültetett fémekről

  Kattintson a képre!
   
  Kattintson a képre!
   
  Kattintson a képre!
   
El kell oszlatni azt a tévhitet, hogy a törések rögzítésére, illetve az izületek pótlására platinát használt volna valaha is az orvostudomány. Ez a fém túlságosan drága, és túlságosan merev ahhoz, hogy alkalmas legyen ezeknek a sérüléseknek a rögzítésére. A korszerű rögzítésekben kétféle fémet használunk előszeretettel. Az egyik az orvosi célra kifejlesztett rozsdamentes acél, a másik az utóbbi időben elterjedő titán ötvözet. Mindkét fém alkalmas arra, hogy a szervezetben jelen lévő testnedveknek teljes mértékben ellenálljon, és ott un. korozió ne jöjjön rajta létre. Ennek megfelelően idősebb betegeknél (60 év után) ezeket a fémeket nem szabad eltávolítani. Fiatalabb betegeknél törekszünk arra, hogy a nagy fémeket (lemezek, csavarok, szegek) eltávolítsuk a gyógyulást követően, amely másfél-három év múlva lehetséges a sérülést követően.

Új jelenség az un. fémallergia, amely egyre gyakrabban jelentkezik a betegek körében. Ez azt jelenti, hogy a rozsdamentes acél ötvözeteire (króm és nikkel) allergia alakul ki. Amennyiben ez tudottá válik, akkor a rozsdamentes orvosi acél, törések rögzítésére nem alkalmas. Ezekben az esetekben a sokkal drágább, de allergiát nem okozó titán ötvözeteket használjuk.

A beültetett fémeket a hagyományos fémkereső detektorok nem mutatják ki, ezért nem okoz problémát, hogy a beteg a későbbiekben repüljön. Az egyre szigorodó biztonsági előírások miatt, gyakran nagyon érzékenyre állítják ezeket a detektorokat. Ilyen esetekben sincs gond, hiszen a műtéti hegekből a vizsgáló szakember meg tudja állapítani, hogy a detektor a beültetett fémeket mutatja.